Immediaatprothese

Het maken van het kunstgebit.
Voordat uw tandarts/kaakchirurg uw laatste tanden trekt, worden door uw Tandprotheticus afdrukken van uw kaken gemaakt. Deze afdruk dient als basis voor het vervaardigen van het kunstgebit.  Bij het vervaardigen van uw kunstgebit kan rekening gehouden worden met uw wensen.

Het kunstgebit wordt direct geplaatst na het trekken van uw tanden.
Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen meestal 3 maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet mogelijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over de verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband op de wonden zit.  Als u het resultaat in de spiegel bekijkt, zal het er wat vreemd uitzien. U hoeft hier niet van te schrikken er is immers heel wat in uw mond gebeurd. Na een paar dagen ziet het er al een stuk beter uit.

Wennen aan het eerste kunstgebit.
Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond.  Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet de tandarts/kaakchirurg dat, of doet u het zelf.  Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig.  Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon.  Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin u eventueel een beetje zout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken.  Spoelen met lauwe kamillethee kan ook heel goed.

Als de wonden beginnen te genezen zal de pijn verminderen en kunt u langzaam gaan wennen aan uw eerste kunstgebit.  Dat vraagt tijd.  Het gaat bij de een veel sneller dan bij de ander.

Controle van de prothese en de mondholte.
De eerste tijd kan het kunstgebit ergens klemmen en pijn doen.  Dat is heel normaal. Ga er wel mee naar uw Tandprotheticus.  Hij kan er namelijk iets aan doen.  Ook als het na zo’n eerste correctie nog niet ideaal is, ga gerust terug.  Na verloop van tijd zult u het gevoel hebben dat uw kunstgebit losser is gaan zitten.  Doordat de wonden zijn genezen, zijn de kaken iets geslonken en is er ruimte ontstaan tussen de kaak en het gebit.  Probeer niet het euvel zelf te verhelpen met kleefpasta of andere middelen.  Uw Tandprotheticus zal in dit geval de prothese aanpassen doormiddel van rebasing. Daarbij wordt een nieuw laagje kunststof onder de bestaande prothese gemaakt.